Op uitnodiging van straatgalerie De Spelonk maakte Johannes Langkamp het bewegende kunstwerk Raumtaster. Het lijkt op een zuil van een Griekse of Romeinse tempel die naar de grond wordt geperst en weer omhoog wordt getrokken. De cannelures (schaduwgroeven) tasten de vloer af. Raumtaster is zeven dagen per week te zien op de stoep van Valkenboslaan 74 in Den Haag.

Johannes Langkamp (1985) is gefascineerd door beweging en verandering. Op alledaagse momenten vraagt hij zich af: Wat gebeurt er als ik een vel papier van een gebouw laat vallen? Een spuitende spuitbus over de vloer laat rollen? Of als ik een houten bankje maak met als zitting duizend gele wieltjes?

Uit die eerste vraag volgt een volgende vraag, waarbij allerlei onverwachte dingen kunnen gebeuren. Hij maakt kinetische modellen en sculpturen. Het idee kan in een flits ontstaan, maar de uitwerking kost natuurlijk veel meer tijd. Beweging en speelsheid zijn het vertrekpunt.

In het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen konden bezoekers zijn bank met wieltjes uitproberen, en er overheen glijden als op een lopende band. In Museum Voorlinden zweefde een groot vel blauw papier op wonderbaarlijke wijze tegen de muur. Hoe het werkte, was niet te zien.

Raumtaster is gemaakt op uitnodiging van De Spelonk, de straatgalerie in het huis van Roeland Merks en Bart Dirks. Ze delen hun liefde voor hedendaagse kunst met iedereen die toevallig voorbij wandelt of er speciaal voor omfietst. Het is de negende expositie, te zien vanaf de stoep. Raumtaster is elke dag in beweging van 8 tot 23 uur.

Photography by Aad Hoogendoorn and the artist

Raumtaster

De Spelonk
The Hague, the Netherlands


15.07.2023 → 15.10.2023