‘Time Sculptures’ and ‘Videosketches’ at Transport Artspace, Maastricht

This exhibition, presented as part of the Transitions festival, offers a multifaceted exploration through various channels, unveiling a realm of experiments captured on or created with films, by Roman Signer and Johannes Langkamp.

Time Sculptures
ROMAN SIGNER (1938, CH)

De “tijdssculpturen” van Roman Signer bestaan uit het bedenken, uitvoeren en vastleggen van experimenten en gebeurtenissen die onverwacht esthetische resultaten opleveren. Dagelijkse objecten zoals paraplu’s, tafels, laarzen, ballonnen, hoeden en fietsen maken deel uit van Signers werkvocabulaire. Volgens zorgvuldig geplande en strikt uitgevoerde procedures voert de kunstenaar handelingen uit als explosies, botsingen en het schieten van objecten door de ruimte, en legt deze vast op film. Zijn super-8 films, waar hij in 1975 mee begon, nemen binnen de kunst een unieke plek in op het snijvlak van performance, land art en minimal art. Gepresenteerd door Bonnefantenmuseum.
Roman Signer begon zijn carrière als kunstenaar op 28-jarige leeftijd, na gewerkt te hebben als bouwkundig tekenaar, radiotechnicus en een korte tijd in een snelkookpanfabriek. Uit een schijnbaar beperkt palet van processen en materialen genereert Signer een poëtica waarvan de tonen variëren van melancholisch tot opwindend, van charmant tot gewelddadig, van ernstig tot onweerstaanbaar onbenullig.

Videosketches
JOHANNES LANGKAMP (1985, DE)

In 2011 stelde Johannes Langkamp zich tot taak een maand lang elke dag een video te maken. Het zijn meestal korte, onbeholpen opgenomen filmpjes waarin hij met slapstickhumor visuele illusies creëert. Daarna volgde zijn “Videosketchbook”, een serie korte films waarin de camera zelf het hoofdonderwerp is: geplet tussen liftdeuren of gemonteerd op een boormachine. Op kinderlijke wijze laat Langkamp zijn fantasie de vrije loop: een doos wordt een vogel en een draaiende lamp laat de wereld ronddraaien. Nu toont Langkamp een selectie uit de meer dan 600 schetsen die hij tot dusver gemaakt heeft. Gepresenteerd door Odapark. 
Johannes Langkamp experimenteert met de functies en bewegingen van videocamera’s en smartphones, en met hun mogelijkheden en beperkingen om perspectief vast te leggen. De camera wordt vaak de hoofdrolspeler en deelt met ons de manier waarop deze de werkelijkheid registreert.

Photography by Bert Janssen

Time sculptures and Videosketches

Transitions festival
Maastricht, Netherlands


04.03.2023 → 09.03.2023